Contact houden

Ik probeer contact te houden, maar ik krijg geen reactie

Als iemand je berichten of telefoons niet wil beantwoorden, blijf proberen en benoem dit ook. Ook al staat iemand in het begin niet open voor contact, toch verandert dit vaak na verloop van tijd.


Mensen appreciëren dit enorm! Als je regelmatig contact zoekt is de stap voor je collega kleiner om te antwoorden of voor de terugkeer iets te laten weten en de draad terug op te pikken.

Ik wil iets laten weten maar hoe zet ik de eerste stap?

Als je geen afspraken hebt gemaakt op voorhand en geen contactinformatie hebt kan een klassiek kaartje een oplossing zijn. Vraag aan de personeelsdienst om dit aan je collega op te sturen. Zet er contactgegevens in, zodat je ook bereikt kan worden.

Als je wel de contactgegevens hebt, kan je hier inspiratie vinden over wat je al dan niet best kan vragen.

Hoe vaak moet ik contact opnemen?

Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe goed je je collega kent. Op voorhand afspraken maken waar iedereen van op de hoogte is is een goed idee. Je kan dan ook een kalender opstellen; wie neemt contact, op welke manier…

Als je geen contactname hebt afgesproken dan is maandelijks het meest voorkomende. Dit hoeft zeker niet formeel te zijn! Het meest belangrijke is dat je laat weten wat er gebeurt en hoe je afdeling loopt.

Wat kan ik vragen aan mijn collega’s?

Peil ook al eens naar de verwachtingen van je collega. Een verzekering dat er een onthaal gepland wordt kan de stress rond de terugkeer wat wegnemen. Vergeet ook de andere collega’s met wie je samenwerkt niet: hoe voelen zij zich bij de terugkeer? Is iedereen op de hoogte?

Een manier om je collega te ondersteunen is door hen actief weer deel te maken van het team. Dit kan door hen bij vergaderingen of informele gesprekken uit te nodigen en hen te betrekken bij teamactiviteiten. Het laat zien dat je hen waardeert en dat ze belangrijk zijn voor het team, wat hen kan helpen zich sneller opnieuw thuis te voelen.