Welkom op onze website over duurzame re-integratie!
In België is het ziekteverzuim de laatste jaren gestegen, vooral door langdurige ziektes die zowel fysiek als mentaal kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om re-integratie beter en effectiever te maken. Onderzoek toont aan dat de steun van collega’s essentieel is voor een geslaagde terugkeer van zieke medewerkers. Hoe meer steun, hoe groter de kans op een succesvolle re-integratie.
Met dit project willen we re-integratie niet alleen als taak van de werkgever en werknemer zien, maar als een gezamenlijke inspanning van het hele team. We hebben hulpmiddelen en richtlijnen ontwikkeld die collega’s, leidinggevenden en HR helpen om een positieve en ondersteunende rol te spelen. Deze aanpak werd ontwikkeld in samenwerking met Gentse organisaties, en de resultaten willen we breder toepassen in andere sectoren.
Dit project richt zich vooral op het versterken van de steun van collega’s voor medewerkers die terugkeren na ziekte. Het sluit aan bij recente veranderingen in de Belgische wetgeving die bedrijven aansporen om re-integratie op een breder niveau aan te pakken. Zo dragen we bij aan een duurzamer welzijnsbeleid dat niet alleen de zieke werknemer helpt, maar het hele team ten goede komt.
Ontdek deze website en hopelijk vind je hier de informatie, hulpmiddelen en ideeën die je nodig hebt om re-integratie binnen jouw organisatie op een positieve en effectieve manier aan te pakken!
Het onderzoeksteam van “collega’s als sleutel voor een succesvolle re-integratie” bestaat uit Veerle Opstaele, programmaleider “Samen Werkt” en onderzoeker van de Arteveldehogeschool; Katia Van Goethem, loopbaanbegeleider en arbeidsmarktexpert; en Bart Dalemans, projectmanager Samen Leven VZW.
Stad Gent investeerde in dit project
Hoe re-integreer je (langdurig) zieken terug op de Gentse arbeidsmarkt? Hoe voorkom je uitval in de toekomst en hoe stimuleer je niet-beroepsactieven om weer aan de slag te gaan?
Tijdens 2023 en 2024 gaan 6 projecten op zoek naar innoverende antwoorden op deze vragen, om zo de Gentse arbeidsmarkt te versterken. De projecten zijn het resultaat van de tweede projectoproep van het Arbeidspact. Uit 32 projectideeën werden zes projecten geselecteerd, waarvan ons project één is.
Arteveldehogeschool
Arteveldehogeschool is een expertisecentrum voor onderwijs, onderzoek en innovatie waar studenten, medewerkers en strategische partners in een stimulerende omgeving samenwerken.
Als De Makers van de Wereld van Morgen spelen we in op de noden van het werkveld en bouwen we samen mee aan de maatschappij. Dit project situeert zich binnen het onderzoeksprogramma ‘ Samen Werkt’ waar welzijn van medewerkers een belangrijk thema is.
Samenleven vzw Oost-Vlaanderen
Samen Leven Oost-Vlaanderen werkt aan maatschappelijke uitdagingen. Zij zoeken naar oplossingen voor de vraagstukken van morgen, in samenwerking met relevante partners.
Door middel van projecten ontwerpen ze nieuwe kennis en werkwijzen voor duurzame resultaten, met aandacht voor de bevordering van een inclusieve samenleving.
Naast onderzoek en projectwerk kunnen bedrijven en organisaties ook beroep doen voor ondersteuning rond verschillende onderwerpen.
Het LAC
Het Loopbaan adviescentrum helpt je met je vragen over opleiding, solliciteren, jobs en arbeidsmarkt. Ze kennen alle opleidings- en arbeidsmarktmaatregelen en maken je eveneens wegwijs in je loopbaankeuzes.
Meewerkende organisaties


